Buna Vestire – Traditii, Obiceiuri si Semnificatii
Pe 25 martie, crestinii sarbatoresc Buna Vestire, o zi dedicata Maicii Domnului, cunoscuta si sub denumirea de Blagovestenie sau Ziua Cucului. Aceasta este insotita de numeroase traditii si obiceiuri menite sa aduca noroc si protectie in gospodarie.
Unul dintre cele mai vechi obiceiuri spune ca este bine sa se aseze paine si sare la pragul casei, gest care simbolizeaza linistea in familie si ocrotirea ingerilor. Totodata, in aceasta zi este permis consumul de peste, despre care se crede ca aduce prosperitate si bunastare, ajutandu-l pe cel care il mananca sa fie „ca pestele in apa” pe tot parcursul anului.
Denumirea de Ziua Cucului vine din credinta populara conform careia in aceasta zi se aude pentru prima oara cantecul cucului, un simbol al schimbarilor si al vestilor importante. Se spune ca oamenii trebuie sa-l intampine veseli, cu stomacul plin si cu bani in buzunar, pentru a atrage norocul si belsugul in lunile urmatoare.
O alta credinta populara leaga vremea de Buna Vestire de cea de Paste – daca in aceasta zi este soare si cald, atunci si sarbatoarea pascala va fi frumoasa, iar daca ploua sau este frig, la fel va fi si de Paste.
In trecut, aceasta zi era dedicata si purificarii spatiului. In multe zone din Romania, oamenii obisnuiau sa alunge spiritele rele si daunatorii prin fumigatii cu tamaie, arderea carpelor vechi sau producerea de zgomote puternice pentru a speria fortele malefice. In Transilvania si Banat, se aprindeau focuri in gradini si livezi pentru a proteja recoltele, iar tesaturile si hainele erau scoase la aerisit, semnificand reinnoirea si curatarea gospodariei.