Ce NU se mananca in Saptamana Patimilor. E strict interzis

7

Saptamana Patimilor – Semnificatii, Randuieli si Interdictii
Saptamana Patimilor este perioada cuprinsa intre Duminica Floriilor si Sambata Mare, inclusiv. Este considerata una dintre cele mai intense si profunde etape din calendarul ortodox, in care credinciosii se pregatesc spiritual pentru Invierea Domnului. Potrivit traditiei bisericesti, in aceasta saptamana se practica post aspru, adesea cu abtinere de la mancare pana seara.

Un element central al acestei perioade sunt Deniile, slujbe de seara cu un puternic caracter meditativ, care aduc aminte de ultimele zile din viata pamanteasca a Mantuitorului.

Luni – Pilda lui Iosif cel vandut
Ziua de luni este dedicata pomenirii lui Iosif, patriarhul vandut de fratii sai pentru treizeci de arginti – o imagine simbolica a vanzarii lui Hristos.
Marti – Cele Zece Fecioare
Marti se citeste pilda celor zece fecioare, o chemare la veghe spirituala si la trairea vietii in comuniune permanenta cu Hristos, prin pregatire si trezvie.
Miercuri – Femeia pacatoasa si pocainta
Miercurea Patimilor ne aminteste de femeia pacatoasa care, cu lacrimile sale, a spalat picioarele lui Iisus si le-a uns cu mir – un gest de profunda pocainta si dorinta de indreptare, simbol al convertirii sufletului pacatos.
Joi – Evenimentele fundamentale ale iubirii divine
Joia Mare aduce in atentie patru momente semnificative: spalarea picioarelor ucenicilor – lectie de smerenie, Cina cea de Taina – instituirea Sfintei Impartasanii, rugaciunea arhiereasca a lui Iisus si inceputul suferintelor prin tradarea Sa.
Vinerea Mare – Ziua Jertfei
Aceasta este ziua in care intreaga crestinatate cinsteste Patimile Domnului – rastignirea, suferintele si moartea pe cruce. Se aminteste si de talharul care, prin credinta sincera, a fost iertat si primit in Rai.
Sambata Mare – Pogorarea in iad
In aceasta zi este praznuita ingroparea lui Hristos cu trupul si coborarea Sa in iad, cu dumnezeirea, pentru a izbavi sufletele celor adormiti si a le darui viata vesnica.

Ce alimente se evita in Saptamana Patimilor?
Traditia crestina recomanda abtinerea de la consumul de urzici si otet in aceasta saptamana. Aceste alimente sunt asociate simbolic cu suferintele Mantuitorului din timpul Rastignirii. Legenda spune ca Iisus a fost biciuit cu urzici, iar ranile Sale au fost stropite cu otet pentru a-i spori durerea. In plus, atunci cand, insetat, a cerut apa pe cruce, i s-a oferit tot otet, nu pentru alinare, ci pentru a-i adanci suferinta.