Cel mai mare pacat pe care il poti face in Vinerea Mare. Putini stiu acest lucru

8

Vinerea Mare, cunoscuta si sub denumirile de Vinerea Patimilor, Vinerea Neagra sau Vinerea Seaca, este ultima vineri din Postul Pastelui si precede marea sarbatoare a Invierii Domnului. Este o zi marcata de profunda solemnitate, amintind de suferintele asumate cu bunavointa de Iisus Hristos pentru mantuirea oamenilor.

Aceasta zi mai este denumita si Vinerea Pastelui, pentru ca incheie ciclul postului si marcheaza momentul culminant al Saptamanii Mari – rastignirea lui Hristos.

Traditii si interdictii din Vinerea Mare
Fara activitati casnice sau gospodaresti:
Se evita munca fizica – nu se spala, nu se coase, nu se gateste, iar sacrificarea animalelor sau pasarilor este interzisa. De asemenea, nu se coc prajituri sau paine.
Baia ritualica sau spalatul in roua:
In unele regiuni, dimineata devreme, inainte de rasarit, oamenii obisnuiesc sa se spele in apa curgatoare sau sa mearga desculti prin roua, cu credinta ca acest obicei le va aduce sanatate pe tot parcursul anului.
Alimente interzise:
Nu se consuma urzici si nu se foloseste otet, in amintirea suferintelor lui Hristos – biciuit cu urzici si adapat cu otet pe cruce.
Fara vopsirea oualor:
Se evita vopsirea oualor in aceasta zi, fiind considerata o activitate nepotrivita pentru semnificatia profunda a momentului.
Protejarea gospodariei:
In anumite zone rurale, se face inconjurul casei si al pomilor cu tamaie, pentru a-i proteja de boli, trasnete si daunatori.

Semnificatii religioase profunde
Vinerea Mare este ziua comemorarii Patimilor lui Hristos – sfinte, pentru ca Cel care le-a indurat este Sfintenia intrupata; mantuitoare, pentru ca prin ele s-a obtinut izbavirea omenirii din pacat; infricosatoare, pentru ca reprezinta suferinta suprema a Creatorului in mainile creatiei Sale.
In aceasta zi nu se oficiaza Sfanta Liturghie, intrucat insasi Jertfa divina are loc. Este zi de post negru, in care se recomanda renuntarea completa la hrana si bautura, ca semn de doliu si introspectie.

Superstitii si obiceiuri populare
Semne din natura:
Se spune ca daca ploua in aceasta zi, anul va fi unul bogat.
Magie de dragoste:
Fetele nemaritate pot face farmece de iubire pentru a atrage petitori.
Interdictii speciale:
Nu se taie parul in Vinerea Mare – o superstitie spune ca astfel se atrage moartea in familie.
Pomenirea mortilor:
Mortii se pot inmormanta in aceasta zi doar cu batai de toaca, in absenta slujbei obisnuite.

Dupa Vinerea Mare: Lumina Invierii si traditia apei sfintite
La slujba de Inviere, credinciosii merg la biserica pentru a lua Lumina si a canta impreuna cu preotii „Hristos a Inviat!”. Lumanarile se duc acasa aprinse si se sting doar dupa ce se face semnul Sfintei Cruci in locuinta. Acestea vor fi pastrate si reaprinse doar in momente de mare necaz.
Tot in noaptea de Paste, se pastreaza traditia spalatului cu apa in care s-a pus un ou rosu si un banut de argint – simboluri ale sanatatii, norocului si purificarii.
In aceasta perioada, preotii indeamna credinciosii sa citeasca din Sfintele Evanghelii. Inainte de Paste, sunt recomandate Evangheliile dupa Matei, Marcu si Luca, iar dupa Inviere, cea a Sfantului Ioan.

De asemenea, intre Joia Mare si Joia din Saptamana Luminata, se spune ca femeile nu ar trebui sa spele rufe, respectand astfel sfintenia acestei perioade.