Pe 23 aprilie este sarbatorit Sfantul Mare Mucenic Gheorghe, unul dintre cei mai iubiti sfinti ai lumii crestine. Numele sau deriva din grecescul „Gheorghios”, care inseamna „lucrator al pamantului”. Cu ocazia acestei sarbatori, numeroase traditii si obiceiuri sunt pastrate cu sfintenie, fiind considerate aducatoare de binecuvantare, noroc si sanatate.
Obiceiuri din seara de dinainte – 22 aprilie
Ziua premergatoare praznicului este cunoscuta sub denumirea de „Sangiorzul vacilor” sau „Alesul”. Acest moment marcheaza debutul sezonului pastoral si este dedicat pregatirilor pentru stana: se aleg ciobanii si mieii, se stabileste locul unde vor sta oile si se face primul cas din laptele proaspat muls.
Alungarea spiritelor cu ajutorul plantelor magice
Pentru a tine departe spiritele rele si strigoii care ar putea afecta animalele, oamenii folosesc plante cu puteri protectoare: usturoiul, pelinul, rugul de maces, leusteanul sau rostopasca sunt amplasate la usile grajdurilor sau prin gospodarie, ca scut energetic.
”Colacul oilor” – un simbol al belsugului
In unele regiuni, la prima mulsoare, pe marginea galetii se asaza un colac rotund, numit „colacul oilor”. Este pregatit simplu, doar din faina curata, apa si sare, apoi uns cu galbenus. Doi ciobani trag de colac – iar cel care ramane cu bucata mai mare se spune ca va avea o productie bogata de lapte. In alte zone, locul colacului este luat de o cununa din ramuri verzi, despre care se crede ca alunga fortele intunecate si sprijina rodnicia turmei.
Privegherea – un ritual de protectie si intarire
In multe sate, oamenii stau treji in noaptea dinaintea Sfantului Gheorghe, convinsi ca aceasta veghe le va aduce energie si sanatate pentru restul anului.
Aceasta noapte este considerata una de mare incarcatura spirituala. Se crede ca atunci Cerurile se deschid, iar Sfantul Gheorghe implineste dorintele celor care se roaga cu inima curata.
„Sfinte Mare Mucenice, ai vietuit dupa vrednicia numelui tau. Ai luat pe umerii tai Crucea lui Hristos si ai lucrat pamantul cel intelenit de inselarea diavoleasca. Ai stat in slava inaintea scaunului Celui Ce le stapaneste pe toate. Fa-te acum mijlocitor al nevoilor noastre! Ingradeste-ne pe noi, nevrednicii, cu rugaciunile tale. Fii izbavitor al celor robiti de pacate, ocrotitor al saracilor, doctor al bolnavilor. Fii indrumator al celor rataciti in intunericul acestei lumi. Izbaveste-ne, ca un milostiv, din toata nevoia. Si alunga tulburarea pacatelor si a primejdiilor de multe feluri. Si ne invredniceste pentru rugaciunile tale, sa fim si noi buni cultivatori ai pamantului vietii noastre! Amin!”
Datina graului – semn pentru o recolta roditoare
O alta traditie importanta consta in ducerea vitelor pe ogoarele semanate cu grau. Dupa ce se intorc acasa, o mana de boabe este pastrata si apoi adaugata la graul ce va fi semanat in toamna, pentru a spori rodul.
Un ritual al harniciei pentru gospodine
Pe 22 aprilie, femeile scot razboaiele de tesut afara, in curte. Conform traditiei, acest gest atrage spor in munca pe tot parcursul anului.
Ritualuri pentru fetele tinere care isi cauta ursitul
In aceasta seara speciala, fetele nemaritate isi pot vedea ursitul daca privesc intr-o galeata cu apa curata. Tot atunci se planteaza usturoi, care va fi pastrat timp de un an. Consumat apoi, usturoiul devine simbol al norocului in dragoste si sanatate. Legenda spune ca aceasta practica le aduce tinerelor o casatorie rapida si fericita.