Sfanta Maria Mare, sarbatorita pe 15 august, este o zi plina de semnificatie atat pentru crestini, cat si pentru traditiile populare romanesti. In aceasta zi, care marcheaza sfarsitul verii si inceputul toamnei, Maica Domnului este cinstita ca protectoare a marinarilor, iar credinciosii isi indreapta gandurile catre implinirea dorintelor lor cele mai sincere.
Sarbatoarea Sfintei Marii Mari, cunoscuta si ca Adormirea Maicii Domnului, este celebrata anual pe 15 august. Aceasta zi marcheaza simbolic tranzitia de la vara la toamna si este, de asemenea, Ziua Marinei, deoarece Maica Domnului este considerata protectoarea marinarilor. In traditia populara se crede ca, in noaptea dintre 14 si 15 august, Maica Domnului coboara pe pamant pentru a indeplini dorintele sincere ale credinciosilor.
Traditia spune ca, pentru ca dorintele sa se implineasca, la miezul noptii este necesar sa aprinzi o lumanare sfintita (luata de la biserica) si, stand in genunchi in fata icoanei Maicii Domnului, sa rostesti aceasta rugaciune de trei ori. Este important sa alungi orice gand negativ si sa te concentrezi pe dorinta aleasa, recitand rugaciunea cu sinceritate si din adancul inimii.
Rugaciune pentru indeplinirea dorintelor
„Sfanta Maria, ma indrept plin de incredere catre Tine, cerandu-ti ajutor! Cred cu tarie ca ma vei asculta in necazul meu si ma vei sprijini cand imi este greu.
Spre a-ti arata recunostinta mea, iti fagaduiesc sa fac cunoscuta si altora aceasta rugaciune. Te rog, cu umilinta, sa imi aduci liniste in tristetea si durerile mele.
In numele negraitei rugaciuni si bucurii care ti-a cuprins inima cand ai oferit adapost Mantuitorului lumii in casa ta din Betania, te implor, roaga-te pentru mine si familia mea ca sa-l pastram pe Dumnezeu in inima astfel incat sa ne invrednicim a primi ajutor in nevoile noastre, mai ales in durerea care ma copleseste acum (aici se spune dorinta).
Te implor, Ajutatoarea celor aflati in suferinta, infrange orice greutati precum ai infrant balaurul care sade la picioarele tale.
Sfanta Marie, Maica de Dumnezeu, roaga-te pentru noi pacatosii acum si in ceasul mortii noastre. Amin.”
Sarbatoarea Sfintei Marii Mari ne ofera prilejul de a ne reincarca spiritual si de a ne apropia de Maica Domnului prin rugaciune si traditii stravechi. In noaptea speciala dintre 14 si 15 august, implinirea dorintelor depinde de credinta si sinceritatea cu care ne rugam, fiind un moment unic de reflectie si speranta pentru fiecare credincios.