Sfantul Mucenic Haralambie – ocrotitorul impotriva bolilor si foametei. In fiecare an, pe 10 februarie, crestinii ortodocsi il cinstesc pe Sfantul Mucenic Haralambie, unul dintre cei mai venerati sfinti ai Bisericii. Acesta este recunoscut ca fiind cel mai in varsta dintre mucenicii sarbatoriti si este considerat un mare facator de minuni, avand puterea de a proteja oamenii de boli, foamete si epidemii, in special de ciuma.
Viata si martiriul Sfantului Haralambie
Sfantul Haralambie s-a nascut in anul 89 d.Hr. si a slujit ca episcop al cetatii Magnezia din Asia Mica. Intreaga sa viata a fost dedicata credintei si propovaduirii invataturilor crestine, reusind sa aduca numerosi oameni pe calea adevarului.
Ajuns la venerabila varsta de 113 ani, sfantul a fost supus unor torturi cumplite din cauza credintei sale neclintite. Guvernatorul Lucian, crezand ca batranetea il va face vulnerabil, a incercat sa-l forteze sa renunte la Hristos si sa se inchine zeilor pagani. Insa, in ciuda chinurilor groaznice la care a fost supus, inclusiv jupuirea de viu, Sfantul Haralambie nu a renuntat la credinta sa.
Potrivit traditiei, inainte ca sentinta sa de decapitare sa fie indeplinita, Dumnezeu i-a luat sufletul, ferindu-l astfel de ultima suferinta. Moastele sale au fost preluate de fiica imparatului Sever, Galina, care, impresionata de credinta sa neclintita, s-a convertit la crestinism.
Traditii si obiceiuri de Sfantul Haralambie
Pe 10 februarie, credinciosii respecta o serie de obiceiuri pentru a se bucura de sanatate si protectie pe tot parcursul anului:
Sfintirea apei – Se spune ca, in aceasta zi, preotii savarsesc slujba Aghesmei, iar credinciosii beau apa sfintita pentru sanatate si binecuvantare. Tot cu aceasta apa sunt stropite casele, vitele si pomii, pentru a fi ferite de boli si necazuri.
Oferirea de coliva si colaci – Oamenii duc la biserica coliva si colaci, care sunt binecuvantati de preot si apoi impartiti celor bolnavi si nevoiasi, in speranta insanatosirii acestora. De asemenea, in unele zone se pregatesc turte ce sunt daruite vecinilor.
Post si odihna – Se crede ca cei care respecta ziua Sfantului Haralambie prin post si evitarea muncilor gospodaresti vor fi feriti de boli si suferinte pe tot parcursul anului.
Semnele vremii – O superstitie veche spune ca, daca in aceasta zi ploua, atunci vremea ploioasa va continua neintrerupt timp de patruzeci de zile.
Obiceiuri specifice in Transilvania
In unele regiuni ale Transilvaniei, credinciosii duc la biserica malai, graunte si sare, pentru ca preotul sa le binecuvanteze. Ulterior, aceste daruri sunt oferite animalelor din gospodarie, considerandu-se ca astfel vor fi protejate de boli si vor avea parte de prosperitate. O parte din aceste provizii sunt pastrate pentru a fi folosite ca leac in cazul in care animalele se imbolnavesc.
Sfantul Haralambie ramane un simbol al credintei nestramutate si al puterii divine, fiind invocat si astazi de credinciosi in momente de suferinta si boala.
Rugaciunea Sfantului Haralambie catre Domnul
„Sfinte Mucenice Haralambie, primeste aceasta rugaciune pe care cu umilinta ti-o aducem si ne izbaveste din toate necazurile! Desi suntem bolnavi si nevrednici milostivirii tale pentru pacatele noastre cele multe si grele pe care le savarsim in tot timpul vietii noastre si in tot ceasul, totusi, cunoscand bunatatea ta cea mare pe care ai aratat-o celor ce te cinstesc si celor ce se pocaiesc cu credinta intru numele Domnului, indraznim cu umilinta sa marturisim inaintea ta ca am gresit. Fii mijlocitorul nostru catre preaputernicul Dumnezeu pentru iertarea pacatelor noastre, pentru izbavirea noastra de toate bolile si de toate primejdiile si pentru intarirea noastra in credinta cea adevarata. Amin!’.